Foto: Frank Ocean/PR

De danske festivalers silly season er efterhånden skudt i gang, og de første hovednavne er præsenteret. Vi gør status over festivalernes foreløbige programmer.

Egentlig er det alt for tidligt at begynde at samle op på de danske festivalers foreløbige programmer. Det er snart jul, der er snart sæsonafslutning på SKAM, og der er over et halvt år til, at festivalsæsonen for alvor bliver sparket i gang. Men når nu festivalerne er kommet så godt i gang med deres offentliggørelser, er det alligevel svært at lade være.

Derudover har vi her i landet også lidt af en unik situation. På trods af, at Danmark ikke er et særlig stort land, er der ufattelig mange festivaler, store som små, der hvert år allesammen formår at hive internationalt anerkendte navne til deres arrangementer – ofte for næsen af hinanden. Samtidig har festivalerne hver især utroligt varierede programmer, og ofte er der stor forskel på, om festivalgængerne vægter selve festivalen eller musikprogrammet højest. For eksempel fik Northside udsolgt på en-dagsbilletter søndag, da de offentliggjorde Thom Yorke og kompagni, og Smukfest fik på fem timer udsolgt deres partout-billetter uden at have offentliggjort et eneste navn.

Vi gør status over hver festival, udkårer deres største scoops og kommer med bud på, hvilke navne, eller hvilken slags kunstnere, de yderligere skal booke.

Northside

Status: Hold da op. Northside har for længst markeret sig som en af de musikalsk stærkeste festivaler i Danmark, men i år har de alligevel formået at tage skridtet videre. Radiohead og Frank Ocean er to af de allerstærkeste bookinger i det danske festivallandskab de seneste år. Udover de to førnævnte hovednavne, er resten af programmet også ganske fornuftigt: The 1975 har oplevet stigende popularitet det seneste år, og de danske navne, de har fået booket, er alle blandt de mest interessante i Danmark for øjeblikket.

Læs også  Otte musikalske opture fra Eurosonic Festival 2018

Scoops: Radiohead og Frank Ocean er dem, alle snakker om. The 1975, The Kills og Bastille er også tre stærke bookinger, og Liss, Bisse, Phlake og Off Bloom forstærker allesammen programmet, på trods af, at de tre førstnævnte gæstede Roskilde i 2016.

Hvem mangler de at booke?: Ingen. Der kommer ikke flere bookinger, og selv hvis der gjorde, ville det være svært at udpege, hvilke kunstnere, der kunne tilføre programmet noget.

Opdatering: Vi er blevet opmærksomme på, at NorthSides line-up endnu ikke er færdigbooket, som ellers skrevet ovenover.

Roskilde Festival

Status: Har kun offentliggjort omkring en fjerdedel af det samlede program, men det ser allerede rigtig lovende ud. The Weeknd og Arcade Fire er to solide hovednavne til plakaten, og samtidig har man sikret en rigtig stærk bredde på programmet med de mindre navne. Der er blevet fiflet for elektronica-fansene med både Trentemøller, Moderat/Modeselektor samt den eksklusive optræden af Den Sorte Skole, og, ironisk distance eller ej, for fansene af 00’er-rocken med Foo Fighters og blink-182. Og så tyder noget på, at de kære bookere har læst om vores “Fem internationale, kvindelige hiphop- og R’n’B-acts du skal holde øje med. De har i hvert fald hevet New Yorker-rapperen Princess Nokia med i line-uppet.

Scoops: Solange, The Lumineers, Marching Church, Angel Olsen, Jenny Hval og Jagwar Ma. Vi er helt generelt vilde med de lidt mindre navne, Roskilde har offentliggjort indtil videre.

Læs også  Ugens Upcoming: Peanut Gallery

Hvem mangler de at booke?: Roskilde mangler en del før programmet er helt komplet. Festivalen plejer at ramme bredt, ikke nødvendigvis i folkelig forstand, og mangler navne på rap- og worldfronten. Derudover kan vi nok godt forvente et par hovednavne mere, foruden et navn med noget der minder om legendestatus. Endelig mangler der også en del danske navne, dels til opvarmningsdagene, men også til selve festivalen. Men vi skal da ikke lægge skjul på, at vi er fuldt opmærksomme på Fleet Foxes og Grizzly Bears tilbagevenden i 2017 – *hint hint*.

Tinderbox

Status: Tinderbox har fulgt ganske fint med. Deres udgangspunkt er og bliver ganske poppet, men man har alligevel booket nogle ret interessante popnavne. Derudover sikrer Kings of Leon og Die Antwoord noget bredde til programmet.

Scoops: Kings of Leon og Tove Lo er vores favoritbookinger. Derudover er Lukas Graham også en stærk booking, og lidt af en blåstempling, eftersom koncerten i Tusindårsskoven bliver hans eneste danske festivaloptræden i 2017.

Hvem mangler de at booke?: Tinderbox holder sig formentlig tro mod eget koncept, og fortsætter med at booke interessante popnavne fra ind- og udland.

Smukfest

Status: Smukfest står i en højest besynderlig situation. De har meldt udsolgt af partout-billetter, på trods af at festivalen ikke har offentliggjort nogle navne endnu. Man kan mene, hvad man vil om det, men det vidner i hvert fald om, at Smukfest har fået skabt et utrolig stærkt brand omkring festivalen, så det i højere grad er den som event, der trækker, fremfor musikprofilen.

Scoops: Tja…

Hvem mangler de at booke?: Hæ. Lige nu mangler de vel egentlig bare et program i det hele taget. Smuk har dog i de seneste år været meget leveringsdygtige, hvad angår aktuelle og populære danske navne, og formår for det meste at ramme bredt. Desuden havde de også temmeligt prominent besøg af store internationale navne i år, så mon ikke vi atter får fornemt udenlandsk besøg? Derudover giver deres situation dem også muligheden for at gå mere eksperimenterende til værks, når det kommer til programmet.

Læs også  EBBA Awards 2018: Jools Holland, Off Bloom, Sigrid og alt andet vi så den aften

Men hvilke kunstnere er så ledige på markedet, so to speak? Af helt store hovednavne er Nick Cave, Bon Iver og Drake allesammen albumaktuelle. Det er The xx og Peter Doherty også, og så er både The Strokes og The Shins også på vej med nyt. På rapfronten ville Childish Gambino og Chance The Rapper klæde ethvert program, foruden at nævne Anderson .Paak, der godt nok spillede på Roskilde sidste år, men stadig er brandvarm. I den mere konspirerende ende har Gorillaz teaset og teaset, og de ville også være en booking af de helt store. Legender der kan svinge forbi Danmark til sommer er altid lidt svært at gætte sig frem til, men Chuck Berry er for nylig begyndt at turnere igen, trods hans alder, og Bob Dylan er mere aktuel end nogensinde før, efter han netop har modtaget Nobels Litteraturpris. Og nå ja, så lægger både Van Morrison og Grace Jones vejen forbi Europa, når de begge spiller på Primavera Sound i Barcelona. Just sayin’.

Vi kom tidligere på året med vores 30 største ønsker til Roskilde, og de gælder selvfølgelig også for de andre festivaler.