Foto: Beyonce // PR

Vi lever i en digital verden, hvor man kan livestreame koncerter eller se sin yndlingskunstnere optræde døgnet rundt på YouTube. Vi vil selvfølgelig altid opfodre til at gå til koncerter, men når du sidder derhjemme sidst på måneden og ikke har en rød reje tilbage, så tjek de følgende fem fænomenale live-optrædener ud.

Beyoncé, Ed Sheeran og Gary Clark Jr og deres Stevie Wonder Tribute

Jeg er endnu ikke hoppet med på Beyoncé-hype-bølgen, men da jeg så denne video, blev jeg intet mindre end blæst omkuld. I begyndelsen af 2015 samledes en masse kunstnere på Nokia Theatre i Los Angeles for at hylde den legendariske Stevie Wonder, og en af aftenens tributes var denne af Beyoncé, Ed Sheeran og Gary Clark Jr, som optrådte med “Fingertips”, “Master Blaster Jammin'” og “Higher Ground”. Beyoncé er centrum for showet og leverer her en vild performance. Hun udtrykker sin kvindelighed og seksualitet og viser samtidig, at hun er en fantastisk dygtig sangerinde. Musikken, og ikke mindst den samlende kraft i netop musikken som den er, er frem for alt i centrum og krydres blot af Beyoncés fantastiske udstråling og status som politisk aktør. Den generte, men lige så fantastiske Ed Sheerans underspillethed overfor den selvsikre Beyoncé er desuden ret genial, og både ham og Gary Clark er med til at gøre denne live-optræden helt fænomenal.

Læs også  Ugens Upcoming: Peanut Gallery

Lianne La Havas – “Tokyo” 

Lianne La Havas‘ udtryk i liveudgaven af nummeret “Tokyo” er i en helt anden boldgade end Beyoncés kraftfulde performance. Til gengæld er Havas’ optræden ligeså kraftfuld, bare på en mindre direkte måde, for med sin inderlighed og lækre, tydelige vokal formår hun at drage lytteren ind i sit indre musikalske univers, som var det det mest naturlige i hele verden. Og netop fordi det er ‘live i studiet’ kan man høre hver eneste lille detalje, der måtte pryde vokalen, hvilket kan gavne den lyttende sanger, der gerne vil forbedre sine studieteknikker og sit inderlige, stille udtryk. Lianne La Havas optræder i flere lignende videoer, og det kan kun anbefales at dykke længere ned i hendes musikalske live-ting.

Broen – “Boy” på Pizdets i Oslo

Af nyere kunstnere vil jeg sætte fokus på norske Broen, som jeg mener, gør sig særligt bemærket med denne video. Broen er fede, fordi de er et eksperimenterende popband, som på kort tid har formået at skabe en letgenkendelig, karakteristisk lyd. I denne livevideo optræder de med nummeret “Boy” fra debutalbummet Yoga på et venue, der hedder Pizdets i Oslo. Videoen er designet på samme vis som en musikvideo til forudindspillet materiale, men er ikke mindre interessant af den grund. Den formår at portrættere Broen, som de er i en almindelig livesituation, og de optræder altid i ekstraordinære glimmerkostumer. Vokalens små skønhedsfejl klæder samtidigt livevideoen, fordi musikken ellers er så lig med indspilningen, at det er imponerende.

Læs også  WhoMadeWho: Vores vildeste live-oplevelser

 

Jonah Blacksmith – “Are You Okay?” på Roskilde Festival 2016

Jeg er flov over at indrømme det, men jeg kendte ikke til Jonah Blacksmithfør jeg tilfældigvis havnede til deres koncert på Gloria Scenen på Roskilde Festival 2016. Men de jyske folkrockere imponerede mig med deres ærlige udtryk, der kom af skægge anekdoter mellem numrene, rock n’ roll -smøger på scenen, som mere var på grund af træng end det var af image, og musikere som man bare kan mærke har noget på hjerte. Hen mod slutningen af koncerten spillede de denne udgave af sidstenummeret på deres debutplade Northern Trail, og det var så uventet og så fint. Jeg er helt vild med lyden af enstemmigt herrekor og så ovenikøbet udført, som det blev gjort af Jonah Blacksmith… Wauw.

Læs også  13 nye sessions er føjet til by:Larm konference-programmet

Snarky Puppy feat. Magda Giannikou – “Amour T’es Lá” live på Jefferson Center i Roanoke

Sidst men ikke mindst har amerikanske Snarky Puppy vist deres musikalske evner i flere fantastiske livevideoer og har sat barrieren for det niveau, man bør forvente af alt livemusik. Klippet fra deres studiekoncert We Like It Here, hvor de spiller nummeret”Lingus”, gik med god grund viralt på internettet. Måske er musikken en gentagelse af det, vi kender fra fusionsjazzens storhedstid, men det er alligevel fedt at se nogle unge mennesker, der tydeligvis er drevet af musikken, spiller godt og swinger for vildt. I denne video gæstes Snarky Puppy af græske Magda Giannikou og hendes charmerende udstråling, når de inviterer indenfor til en festlig, velspillet Family Dinner.