fbpx
Kaizers Orchestra, Tinderbox 24

TINDERBOX 2024: Kaizers Orchestra var vanvittige i ordets bedste forstand 

Foto: Kaizers Orchestra // Dagmar Gorica


Oven på en lang pause fra hinanden på 10 år, må Kaizers Orchestra i den grad siges at være tilbage. Deres gøglede orgelmusik, distortede guitarer og kraftfulde nærvær gik direkte ind hos de af Tinderboxerne, der havde bevæget sig ud i den tidlige aftensol.

5/6 stjerner

Iført jakkesæt, en gasmaske fra anden verdenskrig og med en kuffert i venstre hånd, kom Helge Risa spankulerende ud på Tinderbox’ Panorama-scene. Roligt placerede han sig ved et pumpeorgel i venstre side af scenen før de resterende bandmedlemmer fandt deres positioner, og allerede før bandet var gået i gang, havde man som beskuer allerede en antagelse om, at der skulle til at ske, var noget ganske unikt. 

Til tonerne af “KGB” fra 2005-pladen “Maestro”, satte de syv herrer fra start baren for, hvad man kan som liveorkester i 2024. Sublim vellyd inspireret af Østeuropas musik strømmede ud på plænen ved Odenses Tusindårsskov, mens samtlige bandmedlemmers energi matchede totalt. 

Under “Processen”, som var bandets andet nummer på setlisten, blev der banket på olietønder med køller og på hjulkapsler med trommestikker. Når der fra tid til anden skulle markeres en guitarsolo eller et stærkt omkvæd i løbet af koncerten, agerede samme olietønder et podie for Janove Ottesen og Geir Zahl, og var i høj grad medvirkende til, at oplevelsen blev livlig og dynamisk. 

Publikummet er alfa og omega for Kaizers Orchestra. Derfor bruger forsanger, Janove Ottesen, også meget energi på at sørger for, at stemningen er god og gradvist eleveres. Han udviste en dyb professionalisme, og fik crowd contol til at se legende let ud. 

Som en gestus til den danske fanskare, havde bandet i forlængelse af et nummer, øvet sig på første vers til Kim Larsens “Midt Om Natten”. Det gik selvfølgelig rent ind. Det samme gjorde bandet 2013-hit “Hjerteknuser”, som orkestret selvfølgelig måtte spille kort inden koncertens afslutning. 

Igen var Tinderbox helt gal på den, og havde valgt at placere en alternativ genre på festivalens største scene. Af og til kan man tænke, at bookerne ikke helt kender deres målgruppe. Men Janove og resten af Kaizers Orchestra fik i den grad spillet alle fremmødte varme med deres smittende energi og gøglede rock.

Skrevet af Benjamin Absalonsen

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com